Békéscsaba a Viharsarok központjaként híres gasztronómiai hungarikumáról a Csabai kolbászról. Az évente megrendezett Csabai Kolbászfesztiválra az ország minden részéből érkeznek látogatók. A város jelentős idegenforgalmi látványossága az Árpád Fürdő, és a Csabai Rendezvénypajta, ahol télen jégpálya, nyaranta pedig görkorcsolyapálya is üzemel, és fesztiválok mellett kulturális rendezvényeknek ad otthont.

Békéscsaba Dél-Alföldön Békés megyében található, egyben megyeszékhely.  Gyulához való közelsége miatt egyre többen keresik fel, hiszen a város tartalmas programokat, rekreációs lehetőségeket kínál.

Látnivalók Békéscsabán

Széchenyi-Wenckeim-kastélyrom

A neobarokk stílusú kastélyrom és környezete Békéscsaba-Pósteleken található, napjainkban természetvédelmi terület. Az egykori 72 szobás épületből mára csak a pince, és a felmenő falazat egy része maradt meg. A park előtt található franciaparkot, és az egykor kiszáradt csónakázótavat helyre állították, és egy új tanösvényt létesítettek a leglátogatottabb részein.

Gerlai Wenckeim-kastély

 A kastély Békéscsaba Gerla városrészében található. Az Ybl Miklós által tervezett 37 szobás kastély romantikus stílusú. Jelenleg nem látogatható.

CsabaPark

A Csabai Kolbászfesztivál egyre népszerűbb, évente közel százezer látogató keresi fel. A 2014-ben megnyílt létesítmény több egységből áll. Csarnoképületből, a Múzeumból, amely a kolbászkészítés titkaiba enged bepillantani. A komplexumban nem csak az elkészített termékek kóstolhatók meg illetve vásárolhatók meg, de az Óriások konyhája játszópark a gyermek számára is mozgalmas kalandokat kínál.

CsabaPark

Csabai Rendezvénypajta

A fedett létesítmény nemcsak a gasztronómiának, a kultúrának a központja, szezonális korcsolyapályája miatt ideális a természet közeli programok számára. A nyári évszakban működő Inline görkocsolya pálya a Rendezvénypajta legújabb attrakciója.

Munkácsy Mihály Emlékház és Múzeum

Az egyik legismertebb hazai festőnk inaséveit Békéscsabán töltötte. A kastély 4 szobája ma emlékházként is működőik, ahol a munkásságát bemutató 21 festmény látogatható.

Munkácsy Mihály Múzeum

Az Emlékkiállítás keretében Munkácsy 14 festménye és személyes használati tárgyai, eredeti fotók tekinthetők meg. A Múzeum emellett négy állandó kiállítással is rendelkezik: Pro Natura természettudományi kiállítás, honfoglalás kori jurta rekonstrukciók, és néprajz-történeti kiállítás helyszíne.

Árpád Fürdő

A város központjában található Fürdő egész évben várja a fürdőzni és gyógyulni vágyó vendégeket. Nyári évszakban strand és élménymedence, versenyuszoda működik. Télen pedig részlegesen fedett termálmedencék, lelátóépülettel rendelkező uszoda üzemel. A létesítményben egész évben igénybe vehetők a szauna, vízgyógyászati kezelések, emellett nedves gőzkabin és pezsgőmedencék is a vendégek kikapcsolódását biztosítják.

bekescsaba-arpad-furdo

István Malom

Az egykor gőzmalomként üzemelő hat szintes épület az ország legkorszerűbb és legnagyobb őrlőüzemei közé tartozott. Az Élővíz-csatorna partján lévő épület Békés megye egyik jelentős épített öröksége, jelenleg csak kívülről tekinthető meg.

Babakiállítás

A babaházban ezer darabnál is több baba található, amelyek között porcelánbabák, művészbabák, nemzetiségi babák, rongy és műanyagbabák vannak kiállítva.