A híres Százéves Cukrászda Gyula egyik fő nevezetessége, az impozáns megjelenésű épületben a kézműves Cukrászdán kívül múzeum is működik.

A Százéves Cukrászda Gyula belvárosában az Erkel Ferenc téren található. Az épületét az 1801-ben történt tűzvész után építették, majd negyven évig gyógyszertárként működött. A bejáratánál az eredeti funkciójára Hygiát ábrázoló homokkőkép utal.

A cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester, majd halálát követően az utódai vitték tovább a patinás létesítmény működtetését. A tulajdonjog 1952-től a helyi önkormányzatra szállt át, amely 1952-től már Százéves Cukrászda nevet viseli.

Az épület Gyula ékköve, copf és empir stílusú elemeket hordoz, de a korai klasszicista jegyek is megtalálhatók. Az 1844-86. közötti felújítások során mindvégig törekedtek a reformkori hangulatának megőrzésére. A feltárt falképtöredékek is igazolják, hogy a cukrászda a korabeli közösségi élet fontos színtere volt, jellemzően 6-7 fős asztalokból állt.

Százéves Cukrászda Gyula

A termeiben díszítő festések mellett a korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak napjainkban is megcsodálhatók. A saroktermében lévő falipolc állványzat, a régi edényeket őrző vitrines pult is az 1840-es évekből származik. Különlegességei még az aranyozott favázák, és a régi fedeles cukorkásüvegek is. A 32 sípos géporgona, amely 1819-ből származik, a bécsi mester Josef Hain alkotta, a hasábszekreterben van kiállítva.

Cukrászmúzeum

Az ország büszkesége az egykori cukrászműhelyben kialakított Cukrászmúzeum, amely korabeli eszközei révén segít megismerni a múlt egy szeletét.

Napjainkban, 2004-től Balogh László üzemelteti a Kézműves Cukrászatot, ahol főzött fagylaltot Cadeau kézműves bonbonokat, csokoládékat lehet fogyasztani a minőségi sütemények mellett. A kávé és a szálas teák, vagy a forró csokoládé kedvelői szintén hódolhatnak a szenvedélyüknek a patinás falak között.

Százéves Cukrászda Gyula

Nyitvatartás

Márciustól októberig: vasárnaptól csütörtökig 10:00-20:00

                                           péntektől szombatig 10:00-21:00

Novembertől februárig: vasárnaptól csütörtökig 10:00-18:00

                                           péntektől szombatig 10:00-19:00 óráig tart nyitva.

Elérhetőség

5700 Gyula, Erkel Ferenc tér 1.

Telefonszám: +3666/362 045

Web: www.cukraszok.hu