Gyula hazánk egyik legfelkapottabb turisztikai célpontja, kedvező adottságai révén a wellness és gyógyfürdőzés kedvelői, a történelmi műemlékek iránt rajongók egyaránt remek lehetőségeket találnak. A Gyulai vár, az Almásy-kastély, és a Százéves Cukrászda a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik.

Gyula Békés megyében, Békéscsabától 16 kilométer távolságra található. Az ország délkeleti részén, a román határ közelében lévő város a Fehér- Körös bal partján fekszik. Idegenforgalmi értékét a természeti adottságai jelentősen növelik, amelyek kiváló lehetőségeket biztosítanak az aktív és ökoturizmus számára is.

Nevezetességek, kihagyhatatlan látnivalók

Gyula történelmi látnivalói

Gyulai vár

A várat az 1400-as években kezdték építeni, nevezetes arról, hogy Közép-Európa egyetlen épségben maradt síksági erődítménye. A várat vizes mocsaras környék veszi körül, amelynek a védelmében volt kiemelkedő jelentősége. A török hódoltság idején a várnak két alaklommal is sikerült ellenállni, de 1556-ban török kézre került. A Vármúzeum korhűen mutatja be a város és a környék több száz évre visszanyúló múltját, korabeli fegyvereket, és a bútorokat egyaránt. A vártoronyból érdemes letekinteni az Almásy-kastélyra, és az Élővíz-csatornára. Nyaranta neves programoknak, a gyulai Várszínházi előadásoknak a helyszíne, külön élmény a mellette lévő tavon felállított tószínpad.

Gyulai Várfürdő és Aquapalota

A Gyulai Várfürdő a fürdőzés és a wellness kedvelőinek paradicsoma. A városban a gyógyfürdőzésnek régre visszanyúló hagyománya van. Az ország egyik legszebb fürdője az Almásy-kastélyparkban található. Számos kültéri gyógyvizes medence várja a gyógyulni vágyókat. A kor követelményeinek megfelelően új élményfürdő az AquaPalota a felnőttek és gyerekek kedvence, szabadtéri úszómedencével, hullámmedencével, csúszdás gyermekmedencével is rendelkezik. A létesítményben a trambulin műugrást is ki lehet próbálni.

 Százéves Cukrászda

A cukrászdát 1840-ben nyitották meg, és egyben hazánk második legöregebb cukrászdája. A gyönyörű épületben, amely Gyula egyik ékköve, megtekinthető a Cukrászati Múzeum, amely szecessziós jellegű bútorzatával még az édesség iránt nem rajongóknak is kellemes meglepetést okoz.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A kastély egykoron nevezetes események színhelye is volt. Hivatalos iratok szerint a kastély egyik szobájában történt a 9 aradi vértanú fegyverletétele. A 19. században pedig három királylátogatásra került sor, még a hányatott sorsú Erzsébet királyné, Sisi is járt a kastély falai között.

A grófi kastély hosszas hányattatás után került helyreállításra, a kertje kertépítészeti szempontból jelentős műalkotásnak tekinthető.

A látogatóközpontban különleges interaktív eszközökkel nem csak a főúri élet hétköznapjait, de a kiszolgáló cselédség életét is meg lehet ismerni, a holonprojektorhoz hasonló eszköz, legközelebb csak Bécsben található.

Erkel Ferenc Emlékmúzeum

A Himnusz és a Bánk bán megzenésítőjének szülőhelye Gyula volt, az emlékhelyen a család 1808-1841 között lakott,  az épület napjainkban korhűen felújított múzeum.

Ladics-ház

A város épületei hűen tükrözik, hogy közel 500 évig Gyula megyeszékhely volt, és a lakói békés polgári életet éltek. A Ladics-ház ma múzeumként működik, a korabeli polgári világ hétköznapjaiba enged bepillantást nyerni.

Gyula természeti látnivalói

Élővíz-csatorna és Csigakert

Az Élővíz-csatorna a Körösök szabályzását követően megmaradt holtág, amely áthalad a városon. A területe alkalmas horgászásra, vízibiciklizésre, és kenuzásra is. A vízi utat választók még egy történelmi kőhíd alatt is áthaladnak. A csatornán Békéscsaba irányába 3 kilométert, míg a vár felé 1,5 kilométert lehet bejárni. Érdemes megtekinteni a Csigakertet, amely a csatorna partján helyezkedik el, nevét a kilátódombról csiga alakban lefutó sétányról kapta.