A Körösök Völgye hazánk természeti és kulturális örökséget képviselő ökológiai térsége. Számos hungarikumról nevezetes, mint a Gyulai és a Csabai kolbász, amelyek kizárólag a térség településeihez kötődnek. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület foglalkozik a terület létesítményeivel, és a kultúrtáj értékeinek a védelmével, és népszerűsítésével.

 

A Körösök Völgye Natúrparkot 14 település határában három kistáj csoport és hét kistáj képezi, amelyek között, főként jellegzetes tanyarendszerrel övezett mezővárosok vannak.  Jelentős részét a Körös folyók a Fekete-, a Kettős-, a Hármas Körösök által behatárolt terület alkotja.

A Natúrpark minősítést 2015-ben kapta meg, a hazai aktív és ökoturizmus zászlóshajója. A terület 14 települést foglal magába, és a legnagyobb része Békés megye területén található. A legismertebb és leglátogatottabb települései Békéscsaba, Gyula, Békésszentandrás, Doboz, Gyomaendrőd, Sarkad és Szarvas.

A Körösök Völgye Natúrpark látnivalói

Tanösvények

Lischka Lipót tanösvény

A régióban számos tanösvény is található, a Lischka Lipót tanösvény Békéscsabán, a Széchenyi ligetben látogatható. 2013-ban az Év ökoturisztikai tanösvénye 2. helyezését kapta meg.

Wenckheim-Széchenyi tanösvény

A Pósteleken lévő attrakció kapcsolódik a Wenckheim-Széchenyi kastély és kastélyparkhoz, továbbá egy csónakázótó is található a területén.

Tanyasi Tanösvény

A Tanösvény Szarvastól Tarhosig mutatja be a Natúrpark és Békés megye tanyavilágát.

Tanyák

A Körösök számtalan értéket hordoznak, közülük kiemelkedőek a környék tanyái. A tanyákon a korhű tájjellegű bútorok, textilek mellett a látogatók a tanyasi gazdálkodást ismerhetik meg.

Körösök Völgye Látogatóközpont

A Látogatóközpont Békéscsaba festői környezetében a Széchenyi ligetben található, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület üzemelteti. Nevezetes a környezettudatos társasjátékokról, amelyek közül a legismertebb a „Zöld Lábnyomok a Körös körül” ökotudatos társasjáték, amely helyben is játszható és kölcsönözhető is.

A Látogatóközpont szolgáltatásai

 • Kerékpárbérlés és kerékpáros programszervezés
 • Zöldfoglalkozások
 • Nyári táborok
 • Zöldülj! Fordulj! vándorkiállítás

Hungarikumok a Körösök Völgye Natúrpark vonzáskörzetében

A Csabai és a Gyulai kolbász márkanév nem csak hazánkban cseng jól, de világszerte ismert, kizárólag a Körösök Völgye Natúrpark településeihez kötődnek.

A Békési szilvalekváros papucs: A süteményt a Csapó Pékség manufaktúrájában, több száz éves békési recept alapján kézzel készítik.

Országos hungarikumok, amelyek a térségben is fellelhetők

 • Magyar tanya
 • Alföldi kamillavirágzat
 • Hízott libából készült élelmiszerek
 • Pálinka és a törkölypálinka mint megnevezés
 • Magyar akác és akácméz
 • Magyar szürke szarvasmarha
 • Szikvíz

Kulturális események

A térségben olyan országos jelentőségű események zajlanak, amelyek évről évre egyre több látogatót vonzanak.

Körös Völgyi Sokadalom: A Gyulán évente megrendezett fesztivál a Dél-Alföld népművészeti ünnepsége.

Csabai Kolbászfesztivál: Az első fesztiválra 1997 októberében került sor. Napjainkra a 4 napos rendezvény egyre felkapottabb gasztronómiai és kulturális esemény.

Kapcsolat

Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.

Telefonszám: +36 66/455 885

E-mailcím: info@korosknaturpark.hu    I Web: www.korosoknaturpark.hu