Szanazug a Fekete- és Fehér-Kőrös összefolyásánál, a Kettős-Kőrös kezdeténél található. Közigazgatásilag Dobozhoz tartozik, ugyanakkor a folyó gyulai és dobozi oldalán található részt együttesen nevezik Szanazugnak.

A „zug”-ok a Kőrösök vidéken általánosságban a Kőrös-folyókhoz kapcsolódó, rövid, vadregényes holtágakat jelentik. Jellemzően horgászatra, üdülésre és vízisportokra használják az édesvízi folyók hangulatát kedvelők.

Szanazug nevét a Szanna nevű faluból eredeztetik, ami még abban az időben létezhetett, amikor a két Kőrös Békés alatt egyesült. Szan(n)a több ezer éves múltra visszatekintő ősi település volt, amely a két Kőröst összekötő hajóútról, vízimalmokról, a környező kisebb vízfolyásokról vált ismertté.

Az 1855-57 években történt vízszabályozással, a terület árvízveszélymentesebbé válásával Szanazug egyre változatosabb üdülőtájjá alakult, a vadászatot, horgászatot és vízisportokat kedvelők népszerű területévé vált.

A területet nagyobbrészt a Hunyadi-, Maróti, a Harruckern és Wenckheim főúri családok birtokolták, akiknek kastélyaik ma is megtalálhatók a Szanazug vonzáskörzetében található településeken.

Szanazug országos jelentőségű tájképvédelmi terület, ahol a folyómenti galériaerdők, a békési tájra jellemző gyepvegetációk és az alföldi tájra jellemző gyepterületek váltják egymást, a kanyargó folyók és holtágaik színezésével.

A folyók alkalmasak hajózásra. A Kettős-Kőrös Békés-Szanazug között, a Fekete-Kőrös Sarkadig, a Fehér-Kőrös Gyuláig járható be hajóval.

Az elmúlt években felélénkült a hajózás és az evezősportélet ezeken a szakaszokon.

Szanazug gyulai oldalán található Nádas kemping kedvelt kiinduló pontja csoportos és egyéni vízitúráknak, a kemping üzemeltetői egy mocsárjáró hajóval és egy sétahajóval félórás sétahajózásra nyújtanak lehetőséget. A saját hajóval rendelkezők a kemping kikötőjében bérelhetnek kikötőhelyet, a kemping vendégeinek pedig lehetőségük van vízisport eszközöket (kajak, kenu, csónak, vízisí, vízibicikli) bérelni.

Szanazug dobozi oldalán üdülő- és vendégházakkal, vendéglátó szolgáltatásokkal kiépített üdülőövezet épült ki. A vadregényesebb, természetközelibb pihenést a Nádas kemping biztosítja a gyulai oldalon. A Kettős-Kőrös mindkét oldalán gondozott strandolásra alkalmas partrészt alakítottak ki. A dobozi oldalon szabadstrand található, míg a gyulai oldalon a Nádas kemping gondozásában lévő strandolásra alkalmas partszakaszt lehet használni a kemping szolgáltatásaival együtt.

A két partot a kemping által üzemeltetett komp köti össze, amely személy- és kerékpár szállításra alkalmas.

Szanazug és környezetében nagy területen találhatók a Mályvádi erdő részeiből. A Mályvádi erdő valójában Békés megye erdőterületeinek összefoglaló neve, amelynek része a Romániából belépő Fekete-Kőrös szinte teljesen szabályozatlan szakasza. Tiszta időben a Fekete-Kőrös gátjáról a bihari tájak hegyvonulatait is láthatjuk.

A hely természeti adottságaira építve számos szervezett és egyéni túra tervezhető a kiválóan jelzett túraútvonalak. A kirándulások során felfedezhetjük a Mályvádi erdő legjellegzetesebb részeit, a bányaréti őstölgyest vagy a kacskaringózó Kőrös holtágakat.

Szanazugról joggal elmondható, hogy horgászati paradicsom. A folyó mindkét partján megtalálható bedőlt fák, bokrok, kiöntéses náddal, sulyom és hínárfoltokkal tagolt részei kiváló élőhelyei a békés és ragadozó halfajoknak. A horgászfogásokban kiemelkedő a ponty, az amúr, a süllő és egyéb halfajok. legkedveltebb horgász paradicsom a Kettős-Kőrös dobozi híd előtti 1 km-es szakasza.
Az összefolyás előtt a Fehér-Kőrös Szanazug előtti szakaszán a süllő, a balin, az amur és a ponty a legjellemzőbb halfajok.

A gyalogos túrák mellett Szanazug kedvelt vízitúra és lovastúra helyszín is.